Tillbaka

Nominerade till Örebro kommuns byggnadspris 2022

Vår tillbyggnad med ny entré och trapphus till fastigheten Gullvivan har blivit nominerad till Örebro kommuns byggnadspris 2022.

 – Trapphuset har verkligen blivit bra det har förvandlat husets tidigare ganska tråkiga gårdsfasad till en spännande entré och framsida. Det är mycket roligt och hedrande för oss att det blir uppmärksammat på detta vis, säger Björn Åqvist, VD Carlsson & Åqvist.

Motiveringen lyder:

”Trapphuset är ett tillägg med en nutida form och enkel självklarhet som lyft en industribyggnad från 1900-talets början och gett det en värdig entré. Ett gott exempel på hållbarhet genom att använda det redan byggda och anpassa det till dagens behov.”

Entré för dagens företagare
Fastigheten Gullvivan är en kulturhistoriskt klassad byggnad som ligger på Älvtomtagatan. Den uppfördes som möbelfabrik 1914. Idag rymmer den ett stort antal företagare under coworking space Creative House flagg. En lämplig entré för den nuvarande verksamheten har saknats varpå Marge Arkitekter fick i uppdrag att gestalta denna. Tillbyggnaden färdigställdes under våren 2022.

Cylinder i glas och trä
Entrén tar plats i form av ett cylindriskt trapphus i glas och trä som möjliggör en tillgänglig och värdig entré till husets alla våningar. Med sin tilltagna storlek blir entrétornet en mötesplats för byggnadens många hyresgäster och besökare. Tanken är att tornet, med sin tydliga form, också ska agera som en tilldragande och skulptural symbol för verksamheten, skriver Marge Arkitekter. Mer om tillbyggnaden kan du läsa här.

I gott sällskap
I år är det fem projekt som nominerats till Örebro kommuns byggnadspris: Immanuelskyrkan med bostäder ovanpå, Lillåns församlingshem vid Hovsta kyrka, Hägern ett flerbostadshus i lantligt läge, kontorshuset i Korsningen och Gullvivan ett tillägg i trä och glas.

Tisdag den 20 december koras vinnaren. Läs mer om Örebro kommuns byggnadspris här.

Arkitekt: Marge Arkitekter
Projektledning: AB adABACUM Bygg & fastighetsadministration
Totalentreprenör: OBK Sverige AB
Stomme och trappor: Prefabbyggarna i Mälardalen AB
Glaspartier: GlasLindberg Fasad AB
Plåtarbeten: Falls plåt AB

Bild: Marge Arkitekter